Babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami – Dzisiaj proponuję wyjątkowo aromatyczną, czekoladowo-orzechową babkę. Jest rewelacyjna! Wilgotna, mięciutka i fantastycznie smakuje orzechami laskowymi. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko o składnikach w temperaturze pokojowej (mleko ma być letnie). Piekłam ją dwa razy. Raz odmierzając składniki wagą, a drugi raz szklanką i za każdym razem udała się wyśmienicie. Bardzo polecam… (przepis z gazety „burda – wydanie specjalne” 2/2002).

Babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
130g miękkiego masła
150g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
70g startej gorzkiej czekolady
120ml letniego mleka
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g zmielonych orzechów laskowych

1. Piekarnik nagrzać do 190°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.

3. Masło otrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać składniki przez około 30 sekund, aż połączą się w jednolitą masę.

5. Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Wsypać 1/3 mąki i wlać połowę mleka, wymieszać.
Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ostygniętą babkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka czekoladowa z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

28 komentarzy do “Babka czekoladowa z orzechami”

  1. Fenomenalny przepis! Pani Natalio dziękuję za te wszystkie przepyszne słodkości, które nam pani pokazuje. Co do babki, jest wspaniała, delikatna niczym babka piaskowa, o pięknym smaku i zapachu orzechów laskowych. Ja dodałam do ciasta mlecznej czekolady, polałam również mleczną i ozdobiłam posiekanymi orzechami laskowymi – idealna na święta wielkanocne. Naprawdę polecam ten przepis i wszystkie inne z Małej Cukierenki. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Ta babka jest rewelacyjna, niby prosta, ale taka mmmm… raz robiłam z migdałami, bo nie miałam innych orzechów, ale jednak z orzechami laskowymi jest super! Ciekawe jak sprawdzą się orzechy włoskie…

    Odpowiedz
  3. jak najbardziej, tylko proszę zmniejszyć temperaturę do 170oC, jakby za bardzo zaczęła się przypiekać z wierzchu proszę nakryć folią aluminiową, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. W wielu przepisach na babki jest mowa o formie z kominem 22cm, czy w takich wypadkach mogę użyć formy na babkę z kominem o średnicy 24cm, czy robi to wielką różnicę?

    Odpowiedz
  5. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, miło mi, że babka smakowała, będzie więcej przepisów, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis, babka wyszła znakomicie. Jest naprawdę znakomita i pięknie pachnie. Zamieniłam czekoladę gorzką na białą i mleczną (pół na pół) oraz dodałam włoskich orzechów. Podczas pobytu w Polsce zaopatrzyłam się w najróżniejsze foremki i teraz świat wypieków stoi otworem.Jestem szczęśliwa, że znalazłam tę stronkę bo mnie inspiruje i dzięki Tobie mam kolejną pasję. Zaglądam tutaj codziennie aby zobaczyć co nowego się pojawiło. Ze zniecierpliwieniem oczekuję kolejnych świetnych propozycji.

    Odpowiedz
  7. Babka wyszła,tak po 40 minutach zaczła pękać.Ale ok.Wyciągłam po 50 minutach. Smaczna. Piekłam w silikonowej formie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz