Babeczki z nutą słońca

Pyszne babeczki z advocaatem, ciekawe w smaku, maślane, o ładnym żółtawym kolorze. Wierzch ozdobiony jest kremem zrobionym z bitej śmietany i likieru. Zagęściłam go fixem, ale jeśli nie chcemy go używać, to w zamian można dodać żelatyny. Babeczki ozdobiłam kwiatami z lukru, które przygotowałam sama. Mogłam to zrobić dzięki temu, że fix trzyma śmietanę i nie podchodzi ona wodą, dlatego kwiaty z lukru nie rozpuściły się (może odrobinę przy samym styku, ale w ogóle nie było tego widać, dopiero na drugi dzień trochę bardziej się rozpuściły. Bardzo polecam.

babeczki zolte

babeczki zolte

Babeczki z nutą słońca
Składniki na 11-12 babeczek :
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
130g miękkiego masła
160g cukru
2 jajka
100ml likieru advocaat
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
300g śmietanki kremówki
2 fixy do śmietany
6 łyżek likieru advocaat
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
złota posypka cukrowa
kwiatuszki z lukru

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do masy jajecznej dodać mąkę z punktu 1., wlać likier i wymieszać do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i wyjąć babeczki z formy, odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i dwoma fixami. Następnie dodać likier i dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.

6. Gotowy krem nałożyć na babeczki i udekorować je posypką cukrową. Po około 20 minutach na kremie poukładać kwiatuszki z lukru.

kwiatki z lukru

kwiatki z lukru

7. Kwiatuszki przygotowałam sama, używając dwóch foremek do wycinania kwiatków. Jednej mniejszej i drugiej większej. Sklejałam je ze sobą klejem jadalnym. Również klejem posmarowałam środek kwiatków i posypałam go białym maczkiem. Kwiatki odstawiłam do wyschnięcia w foremce do robienia lizaków, ale można też zrobić taką łódeczkę z folii (patrz: zdjęcie powyżej) i w niej potrzymać kwiatki do wyschnięcia.

Udanych wypieków:)

babeczki zolte

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia

Tort Makowy z Wiśniami i Likierem

Rafaello migdałowe z advocaatem

Ciasto kokosowo – migdałowe z advocaatem

Kawa z Advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem

15 komentarzy do “Babeczki z nutą słońca”

  1. Posmakowały nam te babeczki i chciałabym zrobić z tego ciasta jedną babkę na Wielkanoc. Czy podwoić ciasto i czy w ogóle się uda?

    Odpowiedz
  2. foremki kupiłam w tk maxx ale jest duży wybór na allegro, lukru użyłam tak około 30-40g i tego lukru mocniejszego do kwiatów i figurek, można go cienko rozwałkować, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam! Babeczki wyglagaja pysznie i pieknie,,moja coreczka chce je ze mna zrobic. Mamy pytanie jak sa proporcje na lukier do kwiatuszkow i gdzie kupila Pani te foremki na kwiatuszki? POZDRAWIAMY☆☆☆

    Odpowiedz
  4. Bajerancko wyglądają !
    a te foremki do wycinania kwiatków , gdzie można takie nabyć ?
    czy znowu mi nie pozostaje nic innego jak nozyk :D i świetna zabawa

    Odpowiedz
  5. Są takie urocze,że żal byłoby je jeść,ale pewnie smakują równie obłędnie,jak wyglądają więc jak im się oprzeć:)))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz