Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Witam, planuje dziś zrobić te babeczki, na zdjeciu cudnie wygladają i pewnie w smaku są cud miód :):)
    Pozdrawiam. :)

    Odpowiedz
  2. Bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę,
    dziękuję za ten sympatyczny komentarz, postaram się o więcej przepisów,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Droga Mała Cukierenko!
    Jestem wręcz oczarowana przepisami i tą stronką! Piekłam już kilka ciast wg Twych przepisów i wyszły rewelacyjne! Pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej pysznych inspiracji :)

    Odpowiedz
  4. Mam pytanie, piekłam mufiny z bananami ponownie. Dodałam kurkumę (zawsze dodaję trochę kurkumy) i babeczki są czerwone – czy to kurkuma z bananami tak zminieła kolor?Pozdrawiam. Marzena

    Odpowiedz
  5. jajka dodajemy całe w punkcie 3. i można wymieszać krótko mikserem,
    można spróbować bez sody, ale będę mniej puszyste,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. mam pytanie odnośnie pkt. 3.
    Jajka wrzucamy całe? Mieszany mikserem czy po prostu na gładką konsystencję? To moje pierwsze babeczki i mam problem

    Odpowiedz
  7. hm… lepiej zrobić nowe, ponieważ ciasto na sodzie trzeba szybko wstawiać do piekarnika,
    ale z drugiej strony, to tylko 20 minut, ja bym poczekała,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  8. Wyjątkowe ! Nie spotkałam się jeszcze z tak wspaniałą konsystencją muffinek. Można je jeść bez końca !
    Mam tylko jedno pytanie. Zniknęły tak szybko, że następnym razem planuję zrobić od razu z dwóch porcji. Niestety mam tylko jedną blachę do muffinek. Czy ta druga porcja może „czekać” już gotowa, podczas kiedy pierwsza będzie się piekła, czy jednak może to zaszkodzić ciastu jak będzie leżało przez te 20 min ?

    Odpowiedz
  9. Szanowna Pani, przepisy są fantastyczne. Już upiekłam mufiny z bananami i czekoladą. Teraz będę piec z wiśniami. Dziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie. Marzena.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz