Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Zrobiłam te babeczki. Tylko dałam więcej czekolady-całą. Są niesamowite. Lepszych nie jadłam. Posypałąm je wiórkami kokosowymi. Pyszne! Są wilgotne w środku. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Babeczki wlasnie przestygly. Dodałam tylko odrobine więcej śmietany, żeby przypadkiem nie wyszly suche, bo piekarnik mam teraz gazowy i niewiadomo jakie niespodzianki czekają namnie z jego strony :) Wracając do babeczek: cudowne, pyszne, ogromne i wyrośnięte. Przepis idealny i ląduje w honorowym książko-zeszycie kulinarnym :3 następnym razem pozostałę 40g czekolady wyląduje na wierzchu ciasta. Już się przymierzam do Twojego ciasta pomarańczowego bo babeczki raczej nie dotrwają do jutra ;D Dzięki!

    Odpowiedz
  3. dziękuję bardzo! fajnie się składa bo mam grenadynę, a i syrop miętowy myślę że też może pasować jako ciekawostka ;) super pomysł z syropem! dzięki i lecę dalej przygotowywać pierwsze urodziny mojego drugiego synka ;)
    o wrażeniach napiszę jak odsapnę :P

    Odpowiedz
  4. Edyto – Bardzo się cieszę, że babeczki smakowały:) dziękuję za komentarz,

    Jeśli chodzi o krem to zrobiłam go z serka mascarpone i bitej śmietany, trochę posłodziłam cukrem pudrem i dodałam grenadyny i 1-2 krople aromatu śmietankowego, ale możemy użyć zamiast grenadyny innego syropu lub dżemu tylko trzeba go będzie przetrzeć przez sitko za nim dodamy go do serka,

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. a jak zrobić jakiś lukier lub krem? ten na zdjęciu wygląda apetycznie. jakich użyć barwników oprócz sztucznych? ktoś coś wie? czy taki krem karpatkowy w 5 minut można? taki tylko na mleku, bez masła? bitej śmietany raczej nie chcę bo będę mieć inne ciasta ze śmietaną więc nie chcę dublować smaków ;) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Babeczki są rzeczywiście najlepsze z tych które już robiłam. Pyszne to za mało powiedziane, one się po prostu rozpływają w ustach!!! Polecam!

    Odpowiedz
  7. Babeczki są świetne, piekłam ze swoim chłopakiem :) Wypróbowaliśmy już wiele przepisów ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Polecam każdemu wielbicielowi muffinek!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz