Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Tęsknym okiem patrzę na te babeczki, rzeczywiście najlepsze czekoladowe…Od kiedy okazało się, że moja maleńka Córeczka (karmię ją piersią) jest uczulona na białko cierpię katusze, bo choć nie chcę, to muszę je piec i czuć ten powalający zapach i ślinić się na ich widok, bo Mąż chce, Teściowie chcą, Przyjaciele żądają, a ich dzieci, jakby mogły, to by mnie zaszantażowały, byle tylko dostać babeczkę czekoladową od Cioci. I masz tu los, co mam zrobić?;) Robię babeczki :) A swoją drogą, Mała Cukierenko, nie myślałaś o tym, żeby coś dla alergika przygotować?;)

    Odpowiedz
  2. Piekłam czekoladowe babeczki wielokrotnie ale te są naprawdę doskonałe i wyjątkowe! Idealnie słodkie, idealnie wilgotne, idealnie puszyste :) Jestem nimi oczarowana (i wszyscy Ci którzy! Wyrzucam inne przepisy na czekoladowe babeczki i zostaję wierna temu. Serdecznie dziękuję i gratuluję wspaniałego bloga! Już nie mogę doczekać się aby wypróbować inne przepisy :)

    Odpowiedz
  3. witam,babeczki przepyszne tylko muszę zrobić z mlecznej czekolady bo moim mężczyznom nie smakują z gorzką czekoladą :)pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Mam pytanie, ile mniej więcej nakładamy ciasta do foremek? bo robilam ostatnio i chyba za dużo dałam bo aż się wylewało po upieczeniu z forem

    Odpowiedz
  5. bardzo się cieszę, że smakowały i że Pani zagląda dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam tak:zamiast czekolady gorzkiej dałam mleczną z bakaliami,i też wyszły boskie!super przepis:-)gratuluję pięknego bloga,stale zaglądam,bo poprawia mi humor!pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Babeczki świetne, robię regularnie :) Mam nieśmiałą prośbę… czy mogłabym poprosić o zamieszczenie sprawdzonego przepisu na Magdalenki w formie babeczek?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz