postheadericon Baba piaskowa z makiem


Świetny przepis na babkę. Wychodzi bardzo smaczna i jak na razie, zawsze się udaje :) Delikatna, mięciutka, pachnąca migdałami, smakowała całej rodzinie. Nie za słodka, taka w sam raz. Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie. Polecam… Oryginalny przepis pochodzi ze strony.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

250g masła

4 jajka

1 szklanka maku

1/3 szklanki mleka

pół szklanki rodzynek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat migdałowy lub esencja migdałowa

lukier (niekoniecznie)

Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu). Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami. Lukier zrobiłam z likieru amaretto i cukru pudru.

Udanych wypieków :)

Print Friendly

12 odpowiedzi do “Baba piaskowa z makiem”

  • avatar truski:

    jest cudowna właśnie ją zrobiłam lekka mięciutka i wspaniała pozdrawiam gorąco i gratuluję tych wspaniałych przepisów na pewno skorzystam z wielu

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Bardzo się cieszę:)
    smacznego, Wesołych Świąt
    pozdrawiam:)

  • avatar Aldi:

    Jak długo należy piec babkę?
    Pozdrawiam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    około 60-70 minut
    pozdrawiam:)

  • avatar Snow white:

    Ta babka jest bardzo smaczna :) Mam pytanie czy jeżeli nie mam masła to mogę zastąpić masło olejem w babce piaskowej??

  • avatar Mała Cukierenka:

    szczerze powiedziawszy nie wiem, ale wydaje mi się, że nie,
    pozdrawiam serdecznie

  • Dziekuje za przepis jeszcze raz
    zdjecia juz sa, przynajmniej czesc ich

  • avatar Mała Cukierenka:

    wszystkie juz sa:) pare zawieruszylo sie w spamie,
    ciesze sie ze smakowalo:)
    dziekuje za komentarze i zdjecia, ciasto wyglada swietnie, moge ktores wziac do galerii czytelnikow?
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar decas:

    Ciasto wyglada i smakuje swietnie.
    te male babeczki – za dlugo pieklem, bede musial 10 min scrucic do 7 moze.

    Prosze bardzo, prosze wziasc jakie kolwiek,
    ja mam ich wiecej jak potrzeba

    by nie zasmiecac strony to ja bym poprosil usunac te nie potrzebne komentarze moje
    ale pozostawiam to to jest do pani decyzji
    Decas: 11 maja 2013 o 22:41
    Decas : 13 maja 2013 o 05:38
    Decas: 13 maja 2013 o 05:39

    Nastepnie bede probowac cytrynowe ciasto. dam znak jak zrobie

    dobrze ze pani podaje skladniki ktore mozna samemu zrobic.

    pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobrze:) powodzenia z cytrynowym i smacznego!
    zawsze uzywam maki pszennej tortowej chyba ze napisze inaczej, szklanka to 250ml,
    pozdrawiam

  • chyba nie te :)
    nie szkodzi , to nie takie wazne :)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl